Bartın Üniversitesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında "Mağaraların Turizm ve Peynir Üretimine Kazandırılması" konulu panel Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ'ın yönettiği panelde; Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter BAYRAM "Bartın İli Süt ve Süt Ürünleri Üretimi", Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat AKIN "Geleneksel Peynir Üretimi", Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ufuk Çelebioğlu "Peynirde Probiyotik Kullanımı", Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Veteriner Hekim M. Fikri BOYACIOĞLU "Divle Obruk Peyniri ve Saha Faaliyetleri", Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan "İlimizde ki Mağaraların Potansiyeli", serbest araştırmacı Hamdi Mengi ise "Alternatif Turizm Değeri Mağaralarımız" konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
İl Müdürümüz Abdulsetter BAYRAM Bartın İli Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ile ilgili durum analizi yaptığı sunumda 2016 yılında 18.661 büyükbaş ve 1.805 küçükbaş olmak üzere toplam 20.466 sağmal hayvandan 51 bin 684 ton süt sağıldığını belirtti. Sağılan sütün 36 bin 550 tonunun işlendiğini bunun ise toplam sağılan sütün yüzde 70'i olduğunu aktardı. 3 işletmede toplam 4 bin 640 ton peynir üretildiğini ifade eden Bayram, "Divle (Obruk) peynirinin üretildiği bölgeye değer kattığına değinirken Bartın İli için yapılacak olan araştırmalarda İl Müdürlüğü olarak her türlü desteğe hazır olduklarını" söyledi. Sözlerini bitirirken Bartın Üniversitesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu panelde bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini belirterek teşekkürlerini sundu.
Ticaret ve Sanayi Odası İl Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Gündüz, etkinliği "Bartın için ne yapabiliriz" sorusundan yola çıkarak düzenlediklerini söyledi. Bartın'da üretim, istihdam, ihracat konularına odaklandıklarını vurgulayan Gündüz, bu konuların çözülmesi gereken öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti. Bartın'ı markalaştıracak unsurların henüz ortaya çıkarılmamış olduğuna dikkat çeken Gündüz, "Bartın'ı markalaştıracak unsurları ortaya çıkarmak gerekiyor" dedi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat AKIN ise mağaralarda olgunlaştırılan peynir çeşitlerinden ve üretim koşullarından bahsettiği konuşmasında eski doğal üretime dönülmesi ve üretimde kalitenin artırılması gerekliliğini vurguladı.
Daha sonra Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ufuk Çelebioğlu peynirde probiyotik kullanımı konusunda yapılan araştırmaları ve probiyotik kullanımının önemini anlattı.
Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan Bartın İli sınırları içerisinde bulunan mağaraların yapısını ve peynir üretimi açısından uygun olduğunu dile getirirken serbest araştırmacı Hamdi Mengi ise mağaraların oluşumundan, genel özelliklerinden ve alternatif turizm açısından öneminden bahsetti.
Karaman İli'nden Divle Obruk peynirinin tanıtımı ve üretimi ile ilgili bilgiler aktarmak için Bartın'a gelen ekipte yer alan Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Fatih AYAZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim ERKOL ve sunumu gerçekleştiren Veteriner Hekim M. Fikri BOYACIOĞLU'na ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Sunumların ardından takdim edilen teşekkür belgelerinin verilmesiyle panel sona erdi.