Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol gereğince Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan personelin, genel gıda hijyeni konularında eğitimlerini sağlamak amacıyla Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun temsilcilerinin de katılımıyla "Hijyen Eğitimi" düzenlendi.
Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitime Bartın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter BAYRAM, Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sinan AMASRALI, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Koordinatörü Necdet ÇOKHAMUR, Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmet FINDIK, Gıda ve Yem Şube Müdürü Celal UĞUZ ile fırıncılar ve 250 fırın çalışanı katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Abdulsetter Bayram da fırıncılıkta hijyenin önemine vurgu yaparken fırıncılardan ekmek israfı konusunda duyarlı olmalarını isteyerek şunları söyledi:
"Fırınlarda çalışan herkesin hijyen eğitimi alması gerekmektedir. Bu sebeple Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Bakanlığımızın arasında gerçekleştirilen protokol gereği düzenlenen bu eğitimleri çok önemsiyoruz. Eğitimler ilimizde 2 grup halinde düzenlenecek. Toplum olarak ekmek sofralarımızın olmazsa olmazı. Fırın, ekmek demek. Ekmek de özellikle bizim toplumumuz için hava ve su kadar vazgeçilmez bir unsur. Toplum olarak ekmek sofralarımızın olmazsa olmazı. Bunun için ekmek sağlığı da en az su sağlığı kadar çok önemli. Bu nedenle aslında sizlerde kutsal bir iş yapıyorsunuz. Bu önemli ve kutsal görevi daha iyi yapmak için hijyen konusuna çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü sizler insan sağlığının temel unsur olduğu bir iş yapıyorsunuz. Bartın olarak bu konuda çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Arkadaşlarımız sizlere bu konuda yapılan eksiklikleri detaylı bir şekilde anlatacak. Anlatılacak kurallara uymak son derece önemlidir." dedi.
2 grup halinde gerçekleştirilen eğitimde katılımcılara Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Vildan GENCER tarafından personel-çalışan hijyeni, işletme hijyeni, kullanılan alet ve ekipmanların hijyeni, kullanılan hammaddelerin ve son ürünün uygun hijyen koşullarında üretimi, depolanması, nakliyesi ve satışa sunulması temel başlıkları altında gıdalardaki zararlı maddeler, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı, ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama, maske ve bone kullanımı ile ekmek israfının azaltılması için alınacak tedbirler konularında bilgiler verildi.